W praktyce kulinarnej jest wiele sposobów przygotowywania pieczeni z różnych gatunków mięsa. Najczęściej stosowane to w kuchennym piekarniku w naczyniu do pieczenia, w brytfance, w folii aluminiowej. Można upiec również na grillu w ogrodzie.

Nasz przepis wykorzystuje chyba najpopularniejszą technikę pieczenia, w naczyniu. Wstępnie mięso wymaga przygotowania w marynacie, dlatego jego wykonanie należy rozpocząć najlepiej dzień przed podaniem. Leżakowanie i nacieranie marynatą powoduje, że mięso przechodzi zapachem i smakiem zastosowanych w marynacie przypraw, warzyw i oleju, a ponadto kruszeje. W efekcie otrzymamy konkretny kawałek smacznego, idealnego mięsa, które można podawać na ciepło na obiad i na zimno do kanapek. Świetnie sprawdza się też jako zimna płyta na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a także na sylwestrowych imprezach :)

Jedyny minus pieczonego karczku to, że w czasie pieczenia spora jego część „znika” czyli się wytapia.

Mięsko z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne, ale aby się przekonać - warto się na niego skusić :)

Smacznego!

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
ok. 2 kg karczku wieprzowego
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
...

Przygotowanie

Gotowe za 8 godzin i 10 minut (w tym 10 minut pracy).
Praca:10 minut
Gotowanie/pieczenie:2 godziny
Oczekiwanie:6 godzin
Łatwe wykonanie.
Średni koszt.

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i włożyć do rondla. Cebulę pokroić w kostkę. Do oliwy z oliwek dodać pokrojoną cebulę, ostrą paprykę w proszku, Vegetę, przyprawę do mięsa wieprzo...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu
a także 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Pozostała część tego przepisu
oraz wszystkie 7439 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 311  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-12-09
Dorota
Autor przepisu

Proszę bardzo :) Cieszę się, że moje przepisy się przydadzą. Powodzenia życzę i smacznego :)

2013-12-06
Dorota
Autor przepisu

Trudno określić ilość, ale ja daję po szczypcie tych przypraw, tak żeby mięso miało smak, ale nie było za słone... Pozdrawiam :)