Kilka składników, szybkie wykonanie i trochę pieczenia, ale takiego innego i niezwykłego bo... na dużej ilości soli :)
Przedstawiam Wam prosty i nieskomplikowany przepis na niezwykle soczyste mięsko - idealnie smakujące na ciepło do drugiego dania, jak i na zimno - na kanapki i na zimną płytę.
Nie bójcie się takiej ilości soli, wiem, wiem, że jest jej tu taka ilość... ale zapewniam, że mięso nie będzie nic przesolone, nic a nic. W tym przepisie pozawalamy mu samemu się dosolić ;) Może to dziwnie brzmi, ale tak jest :) Podczas pieczenia mięso "bierze" soli tyle soli ile mu potrzeba.
Osoby, które nie lubią tłustych mięs, to zazwyczaj karczek omijają szerokim łukiem, wolą chudsze łopatki wieprzowe. Natomiast ten sposób pieczenia na soli, sprawia, że nawet karczek jest ładnym, chudym mięskiem, a do tego soczystym i apetycznym. Mięso podczas pieczenia nie leży w wytapiającym się tłuszczu, tylko jest suche, a cały wytapiający się tłuszcz wsiąka w sól, o czym przekonamy się na koniec wyrzucając twardy i ciemny płat soli.
To sposób na pyszne mięsko na ciepło i na zimno dla zapracowanych lub nie lubiących "bawić się w kuchni" ;) Od czasu do czasu warto skusić się też na zdrową odmianę mięsa na kanapki, bez sztucznych dodatków i zbędnych ulepszaczy...
To mięsko jest idealne na każdy obiad, nawet świąteczny. Świetnie prezentuje się i szybko znika ze stołu na każdej imprezie.
To najprostszy sposób na karczek na świecie!
Zachęcam do wypróbowania tego błyskawicznego sposobu i życzę smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i związać grubą nitką (jeśli jest taka potrzeba). Następnie obsypać szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, czubricy zielonej, mielonego kminku i pieprzu ziołowego. Dodać sok z cytryny i musztardę. C...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Proszę bardzo i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Dziękuję :)
Czubrica zwana także czubrycą, to przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego. Używana jest właśnie głównie do mięs. Na pewno można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością :)