To błyskawiczne ciasto bez wyrabiania i bez jajek. Zawiera w sobie słodką, soczystą i aromatyczną masę jabłkową, do której śmiało można dodać rodzynki, suszoną żurawinę lub morele... zależy, kto co lubi ;)
Fajnym, chrupiącym dodatkiem tej szarlotki są orzeszki ziemne, które się cudnie zarumienią podczas pieczenia.
Ta szarlotka jest bardzo prosta do zrobienia, uda się zatem każdemu!
Pięknie pachnie w całym domu jak się piecze, potem trudno jest się oprzeć jak już ją mamy wyciągniętą z piekarnika ;) Znika na ciepło wręcz ;)
Taką szarlotkę można serwować z dużą ilością cukru pudru, lukru, polewy czekoladowej i potem można udekorować np. kandyzowaną pomarańczową skórką, tartą czekoladą, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, kolorowymi cukierkami... wybór jest duży :)
Pomijając tutaj lukry i polewy, to ten wypiek zalicza się do zdrowych, gdyż znajdziemy w nim pełnoziarnistą mąkę, płatki i otręby owsiane, cukier - ale mało i tego zdrowszego ;)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, zwykłą mąkę pszenną, płatki owsiane, otręby owsiane, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Wymieszać i podzielić na trzy części.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 127 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |