Miękkie kruche ciasto z orzechami włoskimi w roli głównej, a między nim słodka i aromatyczna masa jabłkowa. Po upieczeniu i ostudzeniu całość posypana słodkim pudrem :)
Ciasto to jest bardzo łatwe i proste do przygotowania, nie ma z nim większych problemów - trzeba tylko zmielić orzechy włoskie lub kupić takie już gotowe i... problem mielenia mamy już z głowy ;)
To świetny i sprawdzony przepis, z którego śmiało można korzystać zwłaszcza latem i jesienią, kiedy pod ręką mamy kruche i soczyste jabłka z własnego sadu - mniam!
To wypiek idealny na każdą okazję - i do codziennej kawusi, na różnego rodzaju przyjęcia i na świąteczny stół.
Oczywiście miłośnicy czekolady mogą polać sobie to ciacho polewą czekoladową, a dla wzmocnienia orzechowej nutki można udekorować go prażonymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową - będzie mega!
Powodzenia i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier trzcinowy i cynamon. Wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż jabłka się usmażą. Na koniec mąkę zi...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Fajna odmiana zwykłego kruchego ciasta, wydaje mi się, że z orzechami tutaj jest jeszcze więcej do chrupania! Mniam...