Maceracja to proces działania alkoholu na zanurzone w nim np. owoce. Ten proces wykorzystuje się przy produkcji między innymi nalewek.
Nalewki od dawna to podobno polska specjalność. Ten alkoholowy trunek można wykonać z wielu owoców, popularne są również nalewki z ziół. Dobrze przygotowana nalewka to naprawdę pyszny, o łagodnym aromacie napój alkoholowy, w niczym nie przypominający dostępnych w sklepach kolorowych wódek.
Nalewki, w zależności od tego z czego są wykonane posiadają określone wartości lecznicze, oczywiście zażywane w rozsądnych ilościach.
Proponowana nalewka z czarnych jagód, znana też jako czarna borówka, to smaczny i aromatyczny trunek. Jednak, aby rzeczywiście taki był, trzeba go wykonać z dobrej jakości owoców i zastosować się do kilku zasad...
Do przygotowania nalewki używamy tylko naczyń szklanych, niedopuszczalne są naczynia plastikowe. W czasie pracy warto zadbać o czystość używanych słoików i butelek. Po wykonaniu nalewki, koniecznie należy dać jej czas, aby osiągnęła wymaganą moc i smak.
Zdrówko!
Składniki
Przygotowanie
Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Zalać wódką i zamieszać słoikiem. Zakręcić i wynieść do barku w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
Na...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |