Zerkam na kalendarz, a tu już ostatni listopada... i coraz bliżej Święta :)
Małymi kroczkami można sobie już coś zacząć przygotowywać... ;) Ja zabrałam się w tym roku od przygotowania świątecznej nalewki, tyle o niej słyszałam, więc postanowiłam, że w tym roku zrobię ją i ja! :)
Jest to nalewka na bazie bakalii, pomarańczy i słodkiego miodu... Jest ona bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Tylko wymaga długiego leżakowania ;)
Ale to nie jest problem, jeżeli przygotujemy ją na początku grudnia, to do Świąt spokojnie wszystko ładnie się przegryzie ;)
Po świątecznym przejedzeniu taki mały kieliszeczek świątecznej i aromatycznej nalewki będzie dla naszego żołądka bardzo pomocny ;)
Można ją też odstawić na dłużej, aby nabrała lepszego smaku, i np. skosztować w Sylwestrową Noc lub w karnawałowym szaleństwie!
Taką aromatyczną nalewkę można też przelać do ładnej butelki i dać w prezencie :)
Składniki
Przygotowanie
Pomarańczę dokładnie wyszorować, umyć, sparzyć i osuszyć. Następnie pokroić w około 1-1 ½ cm krążki (a pierwszy i ostatni odrzucić). Suszone morele pokroić w paski.
Do dużego umytego i wyparzonego słoika (tzw. litrowego) przełożyć suszone ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Tak długo ma stać całość w słoiku, a tuż przed Świętami można ją już przelać do butelki :) Do herbatki też jak najbardziej się nadaje :) Na zdrowie!
Witam, czy na pewno zostawić na 4-6 tygodni, czy przed świtami , można już przelać do butelki ?
fajny przepisik, ale nie dla dzieci haha Fajna opcja na swiateczny wieczor, ale takie przyprawy można np. do herbaty dodac