Maceracja to proces działania alkoholu na zanurzone w nim np. owoce. Ten proces wykorzystuje się przy produkcji między innymi nalewek.

Nalewki od dawna to podobno polska specjalność. Ten alkoholowy trunek można wykonać z wielu owoców, popularne są również nalewki z ziół. Dobrze przygotowana nalewka to naprawdę pyszny, o łagodnym aromacie napój alkoholowy, w niczym nie przypominający dostępnych w sklepach kolorowych wódek.

Nalewki, w zależności od tego z czego są wykonane posiadają określone wartości lecznicze, oczywiście zażywane w rozsądnych ilościach.

Proponowana nalewka z czarnych jagód, znana też jako czarna borówka, to smaczny i aromatyczny trunek. Jednak, aby rzeczywiście taki był, trzeba go wykonać z dobrej jakości owoców i zastosować się do kilku zasad...

Do przygotowania nalewki używamy tylko naczyń szklanych, niedopuszczalne są naczynia plastikowe. W czasie pracy warto zadbać o czystość używanych słoików i butelek. Po wykonaniu nalewki, koniecznie należy dać jej czas, aby osiągnęła wymaganą moc i smak.

Zdrówko!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1/2 kg jagód
...

Przygotowanie

Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Zalać wódką i zamieszać słoikiem. Zakręcić i wynieść do barku w ciemne miejsce na 1 miesiąc.

Na...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!