Maceracja to proces działania alkoholu na zanurzone w nim np. owoce. Ten proces wykorzystuje się przy produkcji między innymi nalewek.

Nalewki od dawna to podobno polska specjalność. Ten alkoholowy trunek można wykonać z wielu owoców, popularne są również nalewki z ziół. Dobrze przygotowana nalewka to naprawdę pyszny, o łagodnym aromacie napój alkoholowy, w niczym nie przypominający dostępnych w sklepach kolorowych wódek.

Nalewki, w zależności od tego z czego są wykonane posiadają określone wartości lecznicze, oczywiście zażywane w rozsądnych ilościach.

Proponowana nalewka z czarnych jagód, znana też jako czarna borówka, to smaczny i aromatyczny trunek. Jednak, aby rzeczywiście taki był, trzeba go wykonać z dobrej jakości owoców i zastosować się do kilku zasad...

Do przygotowania nalewki używamy tylko naczyń szklanych, niedopuszczalne są naczynia plastikowe. W czasie pracy warto zadbać o czystość używanych słoików i butelek. Po wykonaniu nalewki, koniecznie należy dać jej czas, aby osiągnęła wymaganą moc i smak.

Zdrówko!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1/2 kg jagód
...

Przygotowanie

Jagody obrać z liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Zalać wódką i zamieszać słoikiem. Zakręcić i wynieść do barku w ciemne miejsce na 1 miesiąc.

Na...

Zostało jeszcze 69% treści przepisu
a także 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7731 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się