Nalewki z orzechów włoskich świetnie sprawdzają się jako środki pomocne w zwalczaniu dolegliwości żołądkowo-trawiennych. Ich działanie jest niezwykle szybkie. Można ją stosować po obfitym posiłku. Dodatkowo, orzechówka działa jako środek rozgrzewający.
Podstawowym składnikiem nalewki są włoskie orzechy. Istotny jest termin zbioru orzechów. Najlepszym czasem zbioru orzechów na nalewkę jest przełom czerwca i lipca. Dlatego w tym czasie przygotowuje się nalewki orzechowe, wymagane są orzechy jeszcze niedojrzałe, niezbyt twarde. Miód dodany do nalewki łamie gorzki posmak orzechów i dodaje jej słodyczy.
Składniki
Przygotowanie
Zielone orzechy włoskie opłukać, osuszyć i pokroić (najlepiej w rękawiczkach, aby nie zabrudziły rąk). Przełożyć do czystego i suchego dużego słoika (900 ml). Dodać goździki i szczyptę mielonego imbiru. Całość zalać wódką, wymieszać i zakrę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
"Płynny miód" chodzi tutaj o taki, który nam się wyleje ze słoika, a jeśli mamy miód w formie stałej - skrystalizowany, wtedy taki słoik z miodem można włożyć do ciepłej wody, aby miód stał się płynny. Powodzenia :)
Co oznacza "płynny miód"? Normalny miód należy delikatnie rozcieńczyć? Nie rozumiem niestety tego kroku. Jeśli zalejemy orzechy miodem, to raczej to się nie rozpuści.
Myślę, że można. W tym roku wcześniej zrobiło się ciepło, wszystko wcześnie zaczęło się rozwijać, dlatego to może teraz będzie najlepszy moment na zbiory zielonych orzechów :)