To moje tegoroczne uszka z maślaną nutką - mniam :)
W tym roku masło dodałam i do ciasta i do grzybów - efekt super! Smak uszek delikatny, niebiański... po prostu pycha!
Trochę obawiałam się tego ciasta - jak to masło tam się w nim odnajdzie, ale wszystko wyszło super, gdy wałkowałam jedną partię ciasta, pozostałe było w woreczku. Nic mi tutaj nie wysychało, ani nie było za mokre. Podczas wałkowania nie użyłam do podsypywania ani grama mąki pszennej.
W przypadku grzybowego farszu, jak masło ostygło to były widoczne takie białe "dodatki" - wiadomo - zimne masło, ale to w niczym nie przeszkadzało, bo uszka i tak serwowaliśmy na ciepło! :)
Pozdrawiam wszystkich miłośników uszek :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 3 godziny i 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Suszone grzyby wypłukać kilka razy w wodzie, a następnie zalać zimną wodą i pozostawić w niej przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Na koniec grzyby odcedzić i ostudzić. Cebulę obra...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 61 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |