To fajny pomysł na smaczne i dosyć szybkie mięsne danie obiadowe. Potrzebujemy tutaj tylko chudą łopatkę wieprzową, czosnek, por, przyprawy oraz wodę...
I zabieramy się do pracy: łopatkę kroimy w dużą kostkę, obsypujemy przyprawami i obsmażamy. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania, na mięso dajemy pokrojony w kostkę czosnek oraz pokrojony w plasterki por. Jeszcze kilka aromatycznych przypraw, potem całość zalewamy wodą i zapiekamy... w tym czasie można pozmywać zabrudzone naczynia ;) i przygotować ziemniaczki, ryż lub kaszę do naszego mięska oraz pełną miskę pysznej i zdrowej surówki. I obiad będzie pierwsza klasa!
To lekkie danie mięsne, w którym nie ma za dużo tłuszczu, ani kalorycznej mąki, zasmażki, sosu czy śmietany. Zatem śmiało mogą się na to danie skusić osoby dbające o zdrowie swoje i rodzinki oraz osoby dbające o linię :) A teraz wiosna to osób dbających o linię przybywa ;)
Taka forma przygotowania łopatki to coś nowego na obiad niż bitki i pieczeń... I to coś dobrego bez dużego nakładu pracy.
Łopatka z porem i czosnkiem smakuje wyśmienicie. Jest w formie małych kawałków, zatem jest podzielna. Można ją serwować z różnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem i do tego oczywiście porcja zdrowej surówki - to już obowiązkowo! :)
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać szczyptą papryki wędzonej w proszku, cząbru, mielonego kminku, pieprzu ziołowego i soli. Całość razem wymieszać i obsmażyć na smalcu. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokro...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |