Bigos - któż go nie lubi?? ;)

Ja przedstawiam Wam wersję bigosu na bazie tylko i wyłącznie kiszonej kapusty... do niej dodaję zrumienioną łopatkę wieprzową, podsmażone na cebulce pieczarki, wędzony boczek, suszone grzybki oraz śliwki i przyprawy...

Trochę pracy przy nim jest, ale warto go zrobić, bo jest przepyszny! Z podanych proporcji wychodzi duży garnek - także jest to świetne danie na ciepło na imprezy. Bigos jest idealną potrawą na sylwestrowy bal!

Można go zrobić na dwa dni przed Sylwestrem, i przechowywać w lodówce, dzięki czemu nabierze on intensywności i będzie wyśmienity - będzie on wręcz królował na sylwestrowym stole - w tą długą i może mroźną noc goście będą tylko na niego czekali ;)

Jest on ciepły, aromatyczny i kwaśny - mmm... pycha!

Bigos jest popisowym daniem każdej uroczystości domowej - i małej, i dużej :) Bo przecież bigos to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Gości on na naszych stołach w okresie świątecznym, ale i w zwykłe, szare dni. Trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia...

Wiadomo, co dom to inny przepis... Ale ja polecam ten z grzybkami i śliwkami, gdyż brzmi kusząco i smakuje wyjątkowo!

Zachęcam do gotowania - zróbmy go tak, żeby smakował nam, rodzince i gościom :)

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 ½ kg kapusty kiszonej
1 listek laurowy
5 dag suszonych grzybów (np. podgrzybków brunatnych)
1 kg łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
...

Przygotowanie

Kapustę kiszoną zlać wodą, dodać listek laurowy i gdy się zagotuje, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, a następnie odcedzić i wyciągną listek laurowy.

Suszone grzyby opłukać, zalać około 1 litrem wody i zostawić...

Zostało jeszcze 90% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!