Bigos - któż go nie lubi?? ;)
Ja przedstawiam Wam wersję bigosu na bazie tylko i wyłącznie kiszonej kapusty... do niej dodaję zrumienioną łopatkę wieprzową, podsmażone na cebulce pieczarki, wędzony boczek, suszone grzybki oraz śliwki i przyprawy...
Trochę pracy przy nim jest, ale warto go zrobić, bo jest przepyszny! Z podanych proporcji wychodzi duży garnek - także jest to świetne danie na ciepło na imprezy. Bigos jest idealną potrawą na sylwestrowy bal!
Można go zrobić na dwa dni przed Sylwestrem, i przechowywać w lodówce, dzięki czemu nabierze on intensywności i będzie wyśmienity - będzie on wręcz królował na sylwestrowym stole - w tą długą i może mroźną noc goście będą tylko na niego czekali ;)
Jest on ciepły, aromatyczny i kwaśny - mmm... pycha!
Bigos jest popisowym daniem każdej uroczystości domowej - i małej, i dużej :) Bo przecież bigos to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Gości on na naszych stołach w okresie świątecznym, ale i w zwykłe, szare dni. Trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia...
Wiadomo, co dom to inny przepis... Ale ja polecam ten z grzybkami i śliwkami, gdyż brzmi kusząco i smakuje wyjątkowo!
Zachęcam do gotowania - zróbmy go tak, żeby smakował nam, rodzince i gościom :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Kapustę kiszoną zlać wodą, dodać listek laurowy i gdy się zagotuje, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, a następnie odcedzić i wyciągną listek laurowy.
Suszone grzyby opłukać, zalać około 1 litrem wody i zostawić...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |