Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszną czerwoną kapustkę :)
Trochę krojenia przy niej jest, ale naprawdę warto się na nią skusić. Jak się ją przygotowuje - smaży i gotuje, to cudnie pachnie w całym domu... ;) Każdy tylko zerka do kuchni i pyta co to będzie???
Śmiało można ją serwować na świątecznym stole, ale też na przyjęciach urodzinowych czy też do niedzielnego obiadku. Fajnie komponuje się z kluskami, kopytkami, ale też z ziemniaczkami serwowanymi w całości czy ziemniaczanym puree. Oczywiście dobrze pasje do każdego rodzaju mięska - rolad, kotletów, pieczeni, żeberek ;)
Te dodatki dodane do kapusty sprawiają, że nie jest ona "nudna", ciekawie się prezentuje i dlatego zazwyczaj jako pierwsza znika ze stołu!
Zachęcam do gotowania i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Oczekiwanie: | 10 minut |
Suszone grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień odcisnąć z wody (wody nie wylewać) i pokroić grzyby. W rondelku rozgrzać smalec (tylko 1 łyżkę), przełożyć grzyby i smażyć przez około 5-10 minut na małym ogniu.
Czerwoną...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 175 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |