Bardzo smaczny, łatwy do przygotowania i miękki pasztet mięsny z dodatkiem aromatycznych, suszonych grzybków. Jest dobry w smaku, ma zwartą konsystencję i cieszy się bardzo dużym powodzeniem na przyjęciach :)
W jego skład wchodzi: boczek, łopatka, wątróbka, suszone grzybki, cebulka, marchewka, seler, bułki, ubite jajka i dużo aromatycznych przypraw: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, goździki, gałka muszkatołowa, kurkuma, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy oraz sól. Wszystko razem smażymy, potem dusimy, studzimy i mielimy, aż trzy razy. Dzięki temu nasz pasztet będzie ekstra mięciutki i puszysty. A dobrze słodzony będzie wilgotny, pełen smaku i do tego wszystkiego bardzo ładnie będzie się kroił :)
Pasztet jest idealny na różnego rodzaju przyjęcia, jak również świetny na każde Święta - i Wielkanoc, i Boże Narodzenie. Pięknie prezentuje się na stole jako zimna płyta, świetnie smakuje w plastrach na kanapkach, ale można go również rozsmarować - i dodatkowo posmarowany cienką warstwą majonezu, musztardy lub chrzanu - smakuje wyśmienicie :) Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zagotować i gotować przez około 45 minut, na małym ogniu pod przykryciem.
Świeży boczek i łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozto...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
pyszny pasztet.Polecam na Wielkanoc jak i na co dzień.