Ćwikła to przepyszny i aromatyczny dodatek do zimnej płyty.
Jest ona prosta i łatwa do przygotowania. Przyprawia się ją stopniowo i próbuje, w razie czego dodając więcej cukru, chrzanu lub soku z cytryny...
Taką ćwikłę można też zrobić w szybszej wersji, a mianowicie wystarczy otworzyć gotowy słoik ze startymi buraczkami i dodać do niego chrzan, ewentualnie jeszcze sok z cytryny i gotowe ;) Ale wcale Was do tego nie namawiam, wręcz przeciwnie - wiem, że co swoje, to swoje ;)
Taka czerwona sałatka z buraków i chrzanu wspaniale komponuje się z tłustymi pasztetami, pieczeniami, wędlinami serwowanymi na stołach w okresie Wielkanocnym.
Znakomicie prezentuje się i smakuje serwowana z jajkiem, jak również z białą kiełbasą.
Można ją też śmiało podawać na ciepło, jako dodatek do drugiego dania :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 10 minut |
Czerwone buraki umyć, wrzucić do wrzącej wody i ugotować w skórce do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przełożyć do miski. Doda...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 111 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |