Cukinia z grilla, to bardzo łatwa w wykonaniu potrawa, i doskonały dodatek do różnych dań mięsnych, również przygotowywanych na grillu.
W marynacie, która posłuży do zamarynowania cukinii znajduje się czosnek, który nadaje przygotowanej potrawie wyrazistości i charakterystycznego zapachu.
W tym przypadku coś dla siebie znajdą również wegetarianie i weganie. Cukinia z grilla dobrze smakuje podana na ciepło, jak i na zimno.
Ale taką cukinię można serwować również jako dodatek do kiełbasek, steków lub szaszłyków. To prosty i smaczny dodatek do mięsnych, ale i rybnych dań z grilla.
Cukinia z grilla to równocześnie potrawa o charakterze dietetycznym. Jest ona pożywna, mało kaloryczna, i do tego wszystkiego zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Grillowaną cukinię można nakładać np. na kanapkę - smakuje wyśmienicie!
Taka cukinia z rusztu wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, dlatego smakuje nawet wybrednym i wymagającym smakoszom ;)
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Oczekiwanie: | 6 godzin |
Cukinię umyć, osuszyć i w skórce pokroić w 1 cm plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Do oliwy z oliwek dodać suszoną bazylię, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Marynatę wymieszać i po...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 18 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |