Boczek to mięso wieprzowe, świetnie nadające się do opiekania na grillu. To chyba jedna z najprostszych propozycji grillowania, oczywiście zaraz po kiełbasie ;)
W czasie obróbki termicznej przerosty z tłuszczu zostaną w pewnym stopniu wytopione, a cała porcja grillowanego boczku nabierze soczystości i miękkości.
Boczek zamarynowany w marynacie z dużą ilością ziół przejdzie ich zapachem, nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku.
Taki grillowany boczek jest doskonałym dodatkiem do warzyw z grilla, równie dobrze smakuje podany z pieczywem - może być to również chrupiące pieczywo z rozgrzanego rusztu. Idealnie łączy się również z lekkimi sałatkami oraz z sosami np. czosnkowym lub koperkowym - mniam!
Taki boczek ma same zalety: jest błyskawiczny w przygotowaniu, szybko i fajnie się grilluje, nie ma z nim problemów (nic się nie przykleja, nic nie spada), no i jak pewnie podejrzewacie.... baaaardzo szybko znika! I zawsze chętnych na takiego boczusia jest bardzo dużo :)
Niektórzy twierdzą, że nie ma dobrej zabawy przy grillu bez aromatyczny plastrów boczku... i chyba mają rację ;)
Polecamy :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Do oleju dodać przyprawę do grilla, marynatę staropolską, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać. Gotową marynatą posmarować plasterki bo...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 184 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Ja miałam wędzony boczek :)