Przedstawiam Wam ładny kawałek mięsa, który pachnie cudnie i smakuje wspaniale :)
Pracy za dużo przy tym karczku nie ma, wystarczy go naszpikować czosnkiem - można dać go więcej lub mniej, to zależy jak bardzo go lubimy ;) Potem smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i odstawiamy na noc do lodówki. Ale jak mamy mało czasu, to "lodówkę" można pominąć ;)
Na początku rumienimy sam karczek, potem cebulę na patelni i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, w którym potem ten karczek pieczemy... i to wszystko - cała tajemnica cudownego mięska! ;)
Pięknie pachnie jak to mięso się piecze, ale i jak się rozkroi - mmm... super zapach! Zachęca wręcz do skosztowania ;)
Ten aromatyczny karczek można podawać na ciepło do obiadu, a cebulę z sosem zmiksować na gładką masę i tym polać mięso. Takie plastry mięsa z sosem fajnie komponują się z kaszą gryczaną, buraczkami i plasterkami kiszonych ogórków... mniam :)
Można też to mięso serwować na zimno, jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawkę. Jest zdecydowanie lepsze od tych sklepowych pieczeni i szynek...
Przygotowana według poniższego przepisu karkówka nadaje się i co ważne - super prezentuje się na świątecznym stole. Na Wielkanoc i na Boże Narodzenie jest w sam raz!
Przepis sprawdzony, także polecam :)
Składniki
Przygotowanie
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w pionie na cztery części. Ostrym nożem zrobić nacięcie w karczku i pokręcić kilka razy, a w powstałą dziurę włożyć czosnek. Słupkami czosnku naszpikować cały kar...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Bardzo dobry karczek faszerowany tym czosnkiem wychodzi, ja jestem miłośnikiem czosnku dlatego używam go zawsze więcej niż podane w przepisie, tu też dałam 15 dużych ząbków, dla mnie pycha, mega aromatyczny. Robiłam tak już łopatkę i filet z indyka, wszystko fajnie wychodzi, palce lizać :P