Przedstawiam Wam ładny kawałek mięsa, który pachnie cudnie i smakuje wspaniale :)

Pracy za dużo przy tym karczku nie ma, wystarczy go naszpikować czosnkiem - można dać go więcej lub mniej, to zależy jak bardzo go lubimy ;) Potem smarujemy marynatą, obkładamy cebulą i odstawiamy na noc do lodówki. Ale jak mamy mało czasu, to "lodówkę" można pominąć ;)

Na początku rumienimy sam karczek, potem cebulę na patelni i całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, w którym potem ten karczek pieczemy... i to wszystko - cała tajemnica cudownego mięska! ;)

Pięknie pachnie jak to mięso się piecze, ale i jak się rozkroi - mmm... super zapach! Zachęca wręcz do skosztowania ;)

Ten aromatyczny karczek można podawać na ciepło do obiadu, a cebulę z sosem zmiksować na gładką masę i tym polać mięso. Takie plastry mięsa z sosem fajnie komponują się z kaszą gryczaną, buraczkami i plasterkami kiszonych ogórków... mniam :)

Można też to mięso serwować na zimno, jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawkę. Jest zdecydowanie lepsze od tych sklepowych pieczeni i szynek...

Przygotowana według poniższego przepisu karkówka nadaje się i co ważne - super prezentuje się na świątecznym stole. Na Wielkanoc i na Boże Narodzenie jest w sam raz!

Przepis sprawdzony, także polecam :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1,30 kg karczku wieprzowego
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli (himalajskiej)
1 łyżeczka pieprzu
...

Przygotowanie

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w pionie na cztery części. Ostrym nożem zrobić nacięcie w karczku i pokręcić kilka razy, a w powstałą dziurę włożyć czosnek. Słupkami czosnku naszpikować cały kar...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu oraz 22 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2024-06-04
Paula

Bardzo dobry karczek faszerowany tym czosnkiem wychodzi, ja jestem miłośnikiem czosnku dlatego używam go zawsze więcej niż podane w przepisie, tu też dałam 15 dużych ząbków, dla mnie pycha, mega aromatyczny. Robiłam tak już łopatkę i filet z indyka, wszystko fajnie wychodzi, palce lizać :P