Łopatka wieprzowa w nieco innej odsłonie... Jak się okazało - słodka nutka żurawiny, czerwonej cebuli i półsłodkiego wina bardzo korzystnie na nią podziałała :)
To bardzo prosty przepis na wyjątkowy obiad... mniam! Przepis jest łatwy i szybki do wykonania, wystarczy kilka zwykłych składników, odpowiednie proporcje i przygotowanie, a efekt będziemy mieć przepyszny!
Całość bardzo ładnie pachnie jak się zapieka, a smakuje wręcz wybornie. Jedzenia z tych proporcji będzie dużo - ja miałam na dwa obiady - sobota i niedziela - oczywiście w niedzielę było tylko odgrzewanie - mało pracy, a dużo pysznego jedzenia :)
Ja serwowałam ją z kaszą jęczmienną i sałatką z papryki ze słoika z własnych "piwnicznych zapasów" ;) Dla nas obiad pycha! Smakował i dużym, i małym ;)
Taka łopatka jest idealna na zwykły, ale też na świąteczny obiad. Świetnie sprawdza się też jako ciepłe danie na przyjęciach - można wtedy serwować łopatkę z pieczonymi ziemniakami - mniam!
To coś nowego, co można przygotować z łopatki... nie bitki, nie pieczeń, nie kawałki w sosie... lecz coś niezwykle dobrego ;)
Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kurkumy, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać. Na kon...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 390 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Dziękuję i polecam. Tak wywar warzywny też się tutaj fajnie sprawdzi. Smacznego :)
Bardzo ciekawy sposob na wieprzowine. Dzis bedzie na obiad. Czy zamiast wina może być wywar warzywny?