Ten przepis na karkówkę z grilla można nazwać wzorcowym. Przygotowanie mięsa z karczku do pieczenia na ruszcie grilla, poprzez marynowanie go przez 24 godziny w przygotowanej marynacie to powinien być standard w kuchni.
A po co w ogóle tracić czas i przygotowywać mięso wcześniej. Przecież można najzwyczajniej umyć mięso, porcjować, czymś doprawić i gotowe. Otóż nie!
Mięso namoczone w marynacie jest zdecydowanie lepsze w smaku oraz lepiej się upiecze na grillu i nie tylko. Marynata daje kruchość i soczystość, ponadto takie mięso szybciej się piecze. Marynowanie mięsa, również przeznaczonego do grillowania jest niezbędne, jeśli chcemy osiągnąć sukces kulinarny. Chyba każdy chce być pochwalony, jaki to z niego dobry kucharz.
Przepis na marynatę do mięsa podany na naszym portalu kulinarnym można stosować również do innych gatunków mięsa, nie tylko karczku. Wybierając składniki marynaty warto wziąć pod uwagę również własne preferencje smakowe :)
Zachęcamy do wypróbowania tej marynaty i tego przepisu na karczek z grilla na najbliższej imprezie. Sukces murowany!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 20 minut |
Oczekiwanie: | 1 dzień |
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6 plastrów). Plastry karczku lekko rozbić, a następnie posypać solą i pieprzem.
Do szklanki wlać olej, pikantny ketchup, sok z cytryny, dodać...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 196 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Witam i dziękuję za opinię :) Też dałam 1/2 łyżeczki ostrej papryki, ale to już jak kto woli, rzecz smaku, dlatego nie podawałam konkretnej ilości. Też uwielbiam taki karczek z grilla... mniam ;) Pozdrawiam i życzę smacznego ;)
Jak zawsze super przepis:) robiłam i będe robić :) a jak to jest pokazane ,aż ślinkka na widok cieknie :) a jakie dobre z frytkami mniam mniam:) Dorotko,a ile dać ostrej papryki ja dałam 1/2 łyżeczki:)polecam wszystkim:) Pozdrawiam
marynata super, nadaje sie nie tylko do karczka ale też innych mięs. Rewelka!