Potrawa z piwem z grilla. Obok tego dania nie da się przejść obojętnie ;)

Mięso, w tym wypadku karkówka przygotowana w zalewie piwnej z dodatkiem cebuli oraz ziół, przygotowana na ruszcie grilla to super smaczne i ładnie prezentujące się danie. Nie wierzycie? To spróbujcie! :)

Potrawa jest prosta w wykonaniu, wymaga jedynie przygotowania na jeden dzień przed podaniem na stół, ponieważ karczek musi się „wylegiwać” w marynacie, aby nabrać odpowiednich właściwości, smaku, zapachu, miękkości, no i to wszystko bez soli!

Rewelacyjny wręcz efekt otrzymuje się dzięki użyciu piwa do przygotowania zalewy. Ten szlachetny trunek jest stosowany w kuchni od bardzo dawna, do gotowania i pieczenia.

Zalety piwa w przyrządzaniu różnego rodzaju potraw mięsnych są ogólnie znane. Piwo, w tym wypadku - piwo jasne - to wg kucharzy wprost idealny dodatek do mięsa. Mięso poddane działaniu piwa nabiera soczystości i oryginalnego aromatu, a ponadto dodaje mu miękkości.

Polecamy, to pyszne danie z grilla, podane podczas spotkania przy grillu pozostanie w pamięci uczestników przynajmniej do końca sezonu grillowego :)

Polecamy!

Składniki

Na 7 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 7
1 kg karczku
½ litra jasnego piwa
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 dzień i 55 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Oczekiwanie:1 dzień
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6-7 plastrów).

Białą i czerwoną cebulę pokroić w plastry. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. To wszystko...

Zostało jeszcze 73% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 243  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-02-13
BANAN

Przepis super!!!

Osobiscie dodalem do zalewy zabecz czosnku co dodatkowo podkreslilo smak.

POLECAM

2009-08-11
Dorota

Tak, bez soli i mięsko wyszło pyszne - proszę spróbować :)

2009-08-07
beth

Bez soli ;) ?