Ten góralski przysmak jakim jest oscypek, to doskonały ser również do przyrządzania na grillu - pycha!
Podczas produkcji oscypek jest wędzony. Dodatkowo przypieczony na grillu uzyskuje fantastyczny smak i zapach. Grillowany oscypek wyśmienicie smakuje z dodatkiem słodkiej żurawiny - tak podany po prostu rozpływa się w ustach. I wtedy na jednym serku się nie kończy... ;) Ten smak pamięta się dłuuugo i chce się do niego wracać :)
Samo przygotowanie oscypka do grillowania to błyskawiczna czynność, a przypieczenie 3 minuty, to można powiedzieć moment. Można go wykonać na grillu równocześnie z innymi potrawami np. kiełbaskami i podać razem jako jedno danie kulinarne z grilla.
Taki oscypek dobrze pasuje i smakuje również z innymi mięsami oraz rybami przyrządzanymi na grillu.
Oscypek z rozgrzanego rusztu jest po prostu wyśmienity! Śmiało można powiedzieć, że jest to dość szybka, łatwa i "bardzo góralska" przekąska, czyli smak lata, odpoczynku i wakacji!
Zachęcam do jego skosztowania i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 2 minuty |
Gotowanie/pieczenie: | 3 minuty |
Z oscypków odciąć boki (tzw. piętki), a następnie pokroić w około 1 cm plasterki (natomiast małe oscypki można grillować w całości). Ułożyć na rozgrzanym r...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 250 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |