Zupy to obowiązkowe danie każdego obiadu. Można przygotować je z różnych produktów. Istnieje chyba niezliczona ilość przepisów na zupy...

Mogą mieć charakter wytrawny, wykonane na bazie wywarów z mięsa z dodatkiem jarzyn, a nawet ziół. Popularne są zupy rybne, które również mogą zawierać warzywa lub zioła. Inną grupą tych potraw są zupy na słodko, do wykonania których wykorzystuje się owoce.

Zupy w zimie mogą rozgrzewać, a latem chłodzić organizm człowieka.

Do przygotowania zup można wykorzystywać zarówno warzywa i owoce świeże, jak również mrożone lub suszone. Produkty te można łączyć w dowolnych kombinacjach i ilościach. I zapewne zupa zawsze będzie smaczna i zdrowa. Jak widać zupy można gotować z różnych produktów, wykorzystując to co akurat mamy w lodówce lub spiżarni...

Poniżej znajdziecie klasyczny przepis kulinarny na zupę jarzynową z dodatkiem białej fasolki. U nas jest to fasolka z puszki, ale może to również być zwykła fasolka typu Jaś. Z fasolką z puszki jest o wiele szybciej i wygodniej.

Z podanego przepisu wyjdzie smaczna i pożywna zupa, doskonała tak jak zresztą wszystkie zupy, na każdą porę roku.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
1 puszka białej fasolki konserwowej
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
...

Przygotowanie

Gotowe za 55 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do garnka wlać około 3 litry zimnej wody. Dodać kostkę rosołową i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, umyć i wrzucić do gotującego się bulionu. Gdy będą już miękkie, wyciągnąć, lekko ostudzić i pokroić w kostkę (najlepiej siat...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 100  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2015-07-29
Dorota
Autor przepisu

To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)

2014-12-10
Marzenka K.

Bardzo smaczna !

2013-12-25
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :) A z tym mięskiem, to brzmi smakowicie :)