To coś dobrego dla miłośników fasolki oraz smacznych i pożywnych zup!

Ta zupa jest także świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych, bowiem w bardzo krótkim czasie można przygotować bardzo dobrą zupkę, i to dużą ilość. Spokojnie starczy nam jej na dwa dni lub na obiad dla dużej rodzinki.

Jest świetna latem, jak i jesienią i zimą - w tych zimowych miesiącach warto naszą fasolową wzbogacić pod koniec gotowania o bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek - mniam :)

Smacznego.

Składniki

Na 6 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 6
10 dag pora
1 łyżka oleju
35 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchewki (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Gotowe za 50 minut (w tym 25 minut pracy).
Praca:25 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Por pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Całość zalać bulionem (może też być rosołem z niedzieli lub wodą, w której...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 411  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-05-31
Dorota
Autor przepisu

Moja fasolka dopiero jakieś dwa tygodnie wykiełkowała, więc na moją świeżą muszę trochę poczekać. W tytule podałam, że zupka jest "szybka" - czyli dla zapracowanych, którzy szybko chcieliby coś dobrego w domku ugotować, bo gotowe pierogi, czy pulpety już im się przejadły... Ale jeśli ktoś ma dużo czasu to śmiało może wybrać się na zakupy do warzywniaka, na targ i dopiero zabrać się za gotowanie ;) To jest jeden z pomysłów na błyskawiczną zupę, która zaspokoi nasz głód o każdej porze roku. Powodzenia!

2017-05-31
Diana

Jest wiosna może coś bardziej odkrywczego niż fasola z puszki, kreatywność się liczy

2015-10-24
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)