Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszny bogracz :)
To jest bogracz na bogato - super jednogarnkowe danie! Można w nim znaleźć przepyszną i kleistą pręgę; nietuczące, a sycące ziemniaki; bakteriobójczą cebulę; odmładzającą i poprawiającą humor paprykę; pozwalające utrzymać szczupłą sylwetkę i piękną skórę pomidory; charakteryzującą się dużą ilością błonnika i kwasu foliowego - zieloną fasolkę szparagową, działający przeciwnowotworowo oraz pomocny dla serca i w walce z przeziębieniem - niezawodny czosnek, a także dużo aromatycznych przypraw...
Z definicji bogracz to pewien rodzaj kociołka, w którym przyrządza się potrawę. Kociołek ten zazwyczaj wisi nad ogniskiem - piękny widok :) Często też mianem bogracza nazywa się zupę gulaszową, która jest w takim kociołku przygotowywana.
Ze względu na to, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić na takie stanowisko pracy, zupę gulaszową można też ugotować we własnym domu - na kuchence ;)
To jest proste i niezbyt skomplikowane w przygotowaniu danie. Jest tylko przy nim trochę krojenia... ale zawsze można poprosić o pomoc np. mamę, siostrę, babcię lub... teściową ;)
Bogracz świetnie nadaje się na obiad (na 2 dni, bo wychodzi go dużo, można go też zamrozić), ale też na różnego rodzaju przyjęcia - jako ciepła płyta lub w formie obiadu - jest bowiem tak sycący, że z dodatkiem pieczywa powinien zaspokoić obiadowy głód naszych gości ;)
Ten rodzaj dania nadaje się na Święta, na Sylwestra, na Andrzejki, na urodziny, na imieniny, na chrzciny, na roczek, na komunię... To też świetna propozycja obiadowa na cały weekend - wtedy gotowanie mamy z głowy, a weekend jest dla nas! :)
Danie jest pożywne i zdrowe, a podane na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa - mmmm... pycha! Jest pikantne i świetnie rozgrzewa. Idealne zwłaszcza na jesienną i zimową porę roku, ale wczesną wiosną też małe rozgrzanie nam się przyda, zwłaszcza gdy za oknem jeszcze wieje mroźne, zimowe powietrze... brrr
Powodzenia i smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Pręgę wołową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić 5 dag smalcu, przełożyć pręgę wołową i obsmażyć. Następnie wlać około 2 litry wody, dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i gotować na mał...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.