Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na przepyszny bogracz :)

To jest bogracz na bogato - super jednogarnkowe danie! Można w nim znaleźć przepyszną i kleistą pręgę; nietuczące, a sycące ziemniaki; bakteriobójczą cebulę; odmładzającą i poprawiającą humor paprykę; pozwalające utrzymać szczupłą sylwetkę i piękną skórę pomidory; charakteryzującą się dużą ilością błonnika i kwasu foliowego - zieloną fasolkę szparagową, działający przeciwnowotworowo oraz pomocny dla serca i w walce z przeziębieniem - niezawodny czosnek, a także dużo aromatycznych przypraw...

Z definicji bogracz to pewien rodzaj kociołka, w którym przyrządza się potrawę. Kociołek ten zazwyczaj wisi nad ogniskiem - piękny widok :) Często też mianem bogracza nazywa się zupę gulaszową, która jest w takim kociołku przygotowywana.

Ze względu na to, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić na takie stanowisko pracy, zupę gulaszową można też ugotować we własnym domu - na kuchence ;)

To jest proste i niezbyt skomplikowane w przygotowaniu danie. Jest tylko przy nim trochę krojenia... ale zawsze można poprosić o pomoc np. mamę, siostrę, babcię lub... teściową ;)

Bogracz świetnie nadaje się na obiad (na 2 dni, bo wychodzi go dużo, można go też zamrozić), ale też na różnego rodzaju przyjęcia - jako ciepła płyta lub w formie obiadu - jest bowiem tak sycący, że z dodatkiem pieczywa powinien zaspokoić obiadowy głód naszych gości ;)

Ten rodzaj dania nadaje się na Święta, na Sylwestra, na Andrzejki, na urodziny, na imieniny, na chrzciny, na roczek, na komunię... To też świetna propozycja obiadowa na cały weekend - wtedy gotowanie mamy z głowy, a weekend jest dla nas! :)

Danie jest pożywne i zdrowe, a podane na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa - mmmm... pycha! Jest pikantne i świetnie rozgrzewa. Idealne zwłaszcza na jesienną i zimową porę roku, ale wczesną wiosną też małe rozgrzanie nam się przyda, zwłaszcza gdy za oknem jeszcze wieje mroźne, zimowe powietrze... brrr

Powodzenia i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg pręgi wołowej
10 dag smalcu
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Pręgę wołową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić 5 dag smalcu, przełożyć pręgę wołową i obsmażyć. Następnie wlać około 2 litry wody, dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i gotować na mał...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!