Nie lubisz obierać ziemniaków?? Bądź za bardzo Ci się nie chce lub nie masz za dużo czasu na obieranie... zawsze na szybko wybierasz makaron, kaszę, ryż??
A ja zaproponuję Ci jednak te ziemniaki :) Tutaj wystarczy je tylko dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę i już cała nasza robota ;)
Teraz tylko polanie aromatyczną marynatą i pieczenie w piekarniku...
Ten przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty, a ziemniaczki udadzą się i zasmakują każdemu!
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, a te są jedne z najlepszych w smaku, ale i najłatwiejsze i najszybsze w wykonaniu :)
Nadają się do wszystkiego: pieczonych mięs, kotletów, smażonych ryb, potraw z grilla, sadzonego jajka, gęstych sosów, np. czosnkowego, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, a nawet same smakują wyśmienicie! Można je posypać szczypiorkiem, koperkiem, zieloną cebulką... na co mamy tylko ochotę :P
Najlepiej nadają się tutaj młode ziemniaki, a najlepsze to te prosto z wykopków ;) Czyli jesienią przepis będzie wykorzystany na maxa ;) Ale i starsze ziemniaki też się tu dobrze sprawdzą, u mnie jeszcze stare ziemniaki w maju dały radę (ale przechowywane były w babcinej piwnicy, gdzie warunki miały super).
Te pieczone w skórkach ziemniaczki są tak smaczne, że warto zrobić ich trochę więcej, bo znikają błyskawicznie ;)
Dzieciom przypominają frytki, także wszystko jasne!
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Ziemniaki opłukać (jeśli są bardzo brudne to zamoczyć w wodzie na kilka minut), a następnie dokładnie umyć (np. szczoteczką) i ponownie opłukać. Pokroić w grubą kostkę i rozłożyć w formie do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczen...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 321 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Te pieczone ziemniaki w skórce wyszły przepyszne! Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a aromatyczne przyprawy nadają im wyjątkowego smaku. Idealnie pasują jako dodatek do kotletów, ryb lub nawet samodzielnie z maślanką. Na pewno będę je często robić!
Super są te ziemniaki, moje dzieci się w nich tak rozsmakowały, że co drugi dzień je piekę ;) ;0 ;) Serwuję im do wszystkiego: ryby, nagetsów, maślanki - i do tego jeszcze surówka z pekinki. Pycha