Surówka z zielonej sałaty i zielonego ogórka to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Sałata i ogórek należą do grupy tzw. zielonych jarzyn, do której zaliczane są ponadto między innymi: pietruszka, rzeżucha, koperek, szczypiorek, szpinak, brokuły, brukselka i inne. Wszystkie te zielone warzywa to prawdziwe bomby witaminowe - kopalnia witamin i minerałów. Warto, aby w menu każdego człowieka, bez względu na płeć i wiek znalazły się właśnie te cenne warzywa!
Zaleca się, aby warzywa te były spożywane na surowo. W tej formie zachowują one najwięcej wartości odżywczych i są łatwo przyswajalne przez organizm.
Nasz przepis jest przykładem przyrządzenia takiej zdrowej przystawki do dań mięsnych i rybnych, a nawet przekąski, która może zastąpić np. chipsy.
Zachęcamy wszystkich do jak najczęstszego spożywania zielonych warzyw!
I życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 15 minut |
Zieloną sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Zielony ogórek umyć, osuszyć i pokroić w skórce wzdłuż, przekroić i potem pokroi...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 103 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Robiłam ta sałatke i wyszla przepyszna . Naprawde polecam ;)