Kapusta w polskiej kuchni ma już ugruntowaną pozycję. Należy do rodziny kapustnych, do której zalicza się równie popularne warzywa np. brokuły, kalarepę i kalafior. Biała kapusta to chyba najczęściej podawane warzywo, największą popularnością cieszy się na surowo w surówkach oraz gotowana w zupach. Równie popularna jest kapusta kiszona, którą można dodatkowo gotować i smażyć.
Kapusta biała odpowiednio przygotowana i podana to bardzo zdrowa, niskokaloryczna jarzyna, jej 100 g ma tylko 40 kcal. Zawiera witaminy, najwięcej z grupy B, a także A. Jest bardzo zasobna w minerały, w swoim składzie ma wapń, potas i magnez.
Zewnętrzne liście, najczęściej niestety są wyrzucane, a szkoda, bo zawierają one sporo żelaza oraz kwasu foliowego. Z powodu tak bogatej ilości składników potrzebnych organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania, uważana jest za roślinę leczniczą. Stosowana między innymi w chorobach stawów, zapobiega anemii i zwiększa ogólną odporność organizmu.
Poniżej, przedstawiamy przepis na młodą, białą kapustę przyprawioną ziołami, doskonałą przystawkę do obiadu. To fajny przepis na wiosenną i letnią kapustkę. Jest ona łatwa i prosta do przygotowania, a do tego przepyszna!
To też łatwy sposób na wykonanie wartościowego pod względem składników odżywczych dania z warzyw. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Białą kapustę opłukać, poszatkować i posolić. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, a następnie odcisnąć z soku.
Do garnka przełożyć klarowane masło i rozgrzać. Cebul...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |