Na to pyszne ciasto truskawkowe składa się puszysty, jasny biszkopt oraz kremowa masa maślana i truskawki pokrojone na plasterki. Zatem jest to prosty i łatwy przepis cukierniczy.
Truskawkowe ciasto, więc dominującym smakiem i zapachem są aromatyczne truskawki, chociaż ich intensywność łagodzi tutaj maślany posmak kremu. To w sumie słodki smak o łagodnym zabarwieniu.
Tak lubiane przez naszych milusińskich ciasta owocowe warto przygotowywać z ich udziałem. Jest to zabawa w dużym stopniu ucząca dzieci pracy w zespole, np. z rodzicami. Takie proste przepisy szczególnie nadają się do tego celu.
Truskawkowiec zawsze się udaje i nie ma z nim żadnych problemów. Nic tylko go piec i piec ;)
Nadaje się on na każdą letnią imprezę, można go też wykonać w tortownicy - w formie truskawkowo-biszkoptowego tortu i całość oblać słodką polewą czekoladową... mmm pycha! Jeśli to ma być tort dla dorosłych, to do kremu można dodać kilka łyżek adwokatu - i będzie tort bomba ;)
Powodzenia i smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 24 minuty |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Oczekiwanie: | 45 minut |
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st....
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 84 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Być może miska z jajkami dotykała gorącej wody i jajka się po prostu "usmażyły".
Dlaczego masa jajeczna mi się zważyła??
Jak najbardziej w ten sposób można ubijać jajka na parze - tylko gotująca się woda nie powinna dotykać miski z jajkami. Powodzenia ;)