Składniki

Na 16 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 15 minut (w tym 1 godzina i 20 minut pracy).
Praca:1 godzina i 20 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Oczekiwanie:30 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz 6 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 113  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (17)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-11-16
Dorota

Jajka powinno się ubić na parze mikserem na sztywną masę, jak się jajka dobrze nie ubiją - od razu są wodniste - to potem cały krem taki wychodzi. Później ucierany na puszystą masę masło i dodajemy pozostałe składniki.

2010-11-16
aga

ciasto świetne, tylko mam mały problem z kremem, próbowałam już razy i za każdym razem jest strasznie wodnisty a nie ma konsystencji kremu,nawet już próbowałam najpierw ubić białka i powoli dodawać żółtka ale cały czas jest to samo i nie mam zielonego pojęcia co robię źle;/ pomocy

2010-10-22
Dorota

Jeśli jest taka potrzeba, alkohol można pominąć. Pozdrawiam :)

Pozostało: 14