Kapusta pekińska to rodzaj kapusty właściwej. Pochodzi z północnych obszarów Chin oraz z Japonii. Uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jako ciekawostkę można dodać, że w jednym z chińskich miast znajduje się... pomnik tego warzywa :) Wow!

Kapusta pekińska charakteryzuje się kruchą, delikatną budową oraz łagodnym smakiem. Warto wiedzieć, że kapusta pekińska ma bardzo mało kalorii - to taka ciekawostka dla dbających o linię :)

Pekinkę, bo tak też ją często nazywamy można przygotowywać na surowo, jak również na ciepło. Na zimno kapustę pekińską podaje się w formie surówek i sałatek z różnymi dodatkami. Z kolei w przepisach na leczo, gołąbki i kapuśniak znajdziemy gotowaną kapustę pekińską, a więc podaną na ciepło. Dodatkowo, w tej formie kapusta pekińska może być przygotowywana jako duszona, również z innymi jarzynami. Kapusta pekińska doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i z rybami.

Przepis kulinarny na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z innymi warzywami jest prosty do przygotowania. Jarzyny po oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Surówka stanowi świetną przystawkę do dań obiadowych.

Zachęcamy do skorzystania z przepisu i życzymy smacznego :)

Składniki

Na 9 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 9
1 średnia kapusta pekińska (ok. 1 kg)
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
...

Przygotowanie

Gotowe za 45 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Oczekiwanie:30 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych...

Zostało jeszcze 77% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7844 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 168  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (6)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-12-30
Dorota
Autor przepisu

Cieszę się, że suróweczka smakowała :) Ten dodatek żółtego serka fajny pomysł - dzięki skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie i do siego roku życzę! :)

2012-07-31
Dorota
Autor przepisu

To fajnie, że ta sałatka ma powodzenia nawet przy grillu, pozdrawiam :)

2012-05-15
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :) Fajnie, że zajadają się nią studenci. Mnie osobiście też bardzo smakowały obiady na studiach ;) Serdecznie pozdrawiam :)

Pozostało: 3