Nie ma nic lepszego, jak zrobiony we własnym domu boczek :)
Przepis jest prosty, dosyć łatwy do wykonania, a efekt przepyszny! Tak przygotowany boczek świetnie smakuje jak jest ciepły - bo już nie możemy się doczekać degustacji ;) Ale serwowany na zimno też smakuje wyśmienicie!
Jest miękki i aromatyczny. Super pachnie w domu jak się zapieka. Podczas krojenia nic się nie rozpada. To apetyczna wędlinka bez żadnych niepotrzebnych dodatków i konserwantów.
Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok jajek i równie szybko znika ze stołu, tak jak one w wielkanocnym czasie :)
U nas w domu taki boczek to tradycja - co roku gości u nas w Wielkanoc :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Surowy boczek opłukać, osuszyć i lekko rozbić. Czosnek obrać i zetrzeć na tace o małych oczkach, posypać solą i rozgnieść widelcem.
Do miseczki przełożyć ostrą i słodką paprykę w proszku, majeranek, kminek, 2 łyżki oleju, kilka kropli soku...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Boczek pieczony to wspaniala wedlina do pieczywa, lubimy. Życzę smacznego