Nie ma nic lepszego, jak zrobiony we własnym domu boczek :)

Przepis jest prosty, dosyć łatwy do wykonania, a efekt przepyszny! Tak przygotowany boczek świetnie smakuje jak jest ciepły - bo już nie możemy się doczekać degustacji ;) Ale serwowany na zimno też smakuje wyśmienicie!

Jest miękki i aromatyczny. Super pachnie w domu jak się zapieka. Podczas krojenia nic się nie rozpada. To apetyczna wędlinka bez żadnych niepotrzebnych dodatków i konserwantów.

Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok jajek i równie szybko znika ze stołu, tak jak one w wielkanocnym czasie :)

U nas w domu taki boczek to tradycja - co roku gości u nas w Wielkanoc :)

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 ½ kg surowego boczku
10 ząbków czosnku
sól
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
...

Przygotowanie

Surowy boczek opłukać, osuszyć i lekko rozbić. Czosnek obrać i zetrzeć na tace o małych oczkach, posypać solą i rozgnieść widelcem.

Do miseczki przełożyć ostrą i słodką paprykę w proszku, majeranek, kminek, 2 łyżki oleju, kilka kropli soku...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu
a także 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7813 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się