Smalec - mmm... pamiętam go z dzieciństwa - pamiętam okrągły, żeliwny, czarny garnek pełen przepysznego smalcu, który zawsze stał na stole u babci w kuchni :)

Kiedyś nasze babcie smażyły wszystko na smalcu, a teraz to się pozmieniało... ale ostatnio znowu stał się popularny, a nawet modny - robi przecież furorę na weselach przy wędlinach domowej roboty :) I coraz bardziej słyszy się też, że smalec jest jednym z najzdrowszych tłuszczów... a jak jest naprawdę?

Domowy smalec jest bardzo łatwy do przygotowania, a w kuchni wręcz niezastąpiony. A będzie najlepszy, jeśli słoninkę kupimy u sprawdzonego rzeźnika, i właśnie taki ze świeżej słoniny jest najsmaczniejszy!

U mnie tym razem z ciekawymi dodatkami, dzięki aromatycznej cebulce, jabłku i majerankowi - ma wyrazisty smak i zapach. Charakteryzuje się aksamitną strukturą i chrupiącymi skwarkami.

Słoninę można pokroić, ale można ją też zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli zdecydujemy się na krojenie, to należy przygotować sobie ostry nóż i ostrzałkę, po którą będziemy od czasu do czasu sięgać... ;) Dużo łatwiej kroi się słoninę lekko zmrożoną - tzn. przed krojeniem wkładamy ją do zamrażalnika na 20-30 minut.

Na takim domowym smalcu można także smażyć jajecznicę, można go dodawać do "tłuczonych ziemniaczków" i podawać do drugiego dania lub zalać żurkiem - pychotka :) Można nim również okraszać kopytka, pierogi, gotowane warzywa, kaszę, ryż, zupy...

Ale oczywiście najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i z dodatkiem kiszonego ogórka... mmm chyba nie ma osoby, która by się na taką pajdę nie skusiła ;)

Dobrze wysmażony smalczyk może stać w lodówce nawet do 1 miesiąca, ale ten z dodatkami jest wyborny, i znika w okamgnieniu ;)

Przy wytapianiu smalczyku bardzo ważna jest cierpliwość, gdyż on nie lubi pośpiechu...

Reasumując, takie pyszne smarowidełko warto od czasu do czasu sobie w domu przygotować.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 ½ kg słoniny wieprzowej (najlepiej swojskiej)
20 dag cebuli (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Słoninę wieprzową pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła (skwarki mają pozostać jasne).

Cebulę obrać z ł...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 32 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (18)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2021-11-16
Zosia38

Super wyszedł mi ten smalec, smak taki jak kiedyś robiła moja babcia, często wracam do tego przepisu, bo taki słoiczek smalcu to skarb. Ten ze sklepu może się skryć. Robie sobie taki zapas kilka razy w roku, bo tak mi smakuje ;) :)

2020-01-23
Zuzka44

Robię kilka razy w roku taki smalec, tylko na sam koniec dodaję jeszcze trochę mleka. Ma ładniejszy kolor i ten mały dodatek korzystnie wpływa również na smak, polecam spróbować :)

2020-01-19
Dorota
Autor przepisu

Mniam ;)

Pozostało: 15