Smalec - mmm... pamiętam go z dzieciństwa - pamiętam okrągły, żeliwny, czarny garnek pełen przepysznego smalcu, który zawsze stał na stole u babci w kuchni :)

Kiedyś nasze babcie smażyły wszystko na smalcu, a teraz to się pozmieniało... ale ostatnio znowu stał się popularny, a nawet modny - robi przecież furorę na weselach przy wędlinach domowej roboty :) I coraz bardziej słyszy się też, że smalec jest jednym z najzdrowszych tłuszczów... a jak jest naprawdę?

Domowy smalec jest bardzo łatwy do przygotowania, a w kuchni wręcz niezastąpiony. A będzie najlepszy, jeśli słoninkę kupimy u sprawdzonego rzeźnika, i właśnie taki ze świeżej słoniny jest najsmaczniejszy!

U mnie tym razem z ciekawymi dodatkami, dzięki aromatycznej cebulce, jabłku i majerankowi - ma wyrazisty smak i zapach. Charakteryzuje się aksamitną strukturą i chrupiącymi skwarkami.

Słoninę można pokroić, ale można ją też zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli zdecydujemy się na krojenie, to należy przygotować sobie ostry nóż i ostrzałkę, po którą będziemy od czasu do czasu sięgać... ;) Dużo łatwiej kroi się słoninę lekko zmrożoną - tzn. przed krojeniem wkładamy ją do zamrażalnika na 20-30 minut.

Na takim domowym smalcu można także smażyć jajecznicę, można go dodawać do "tłuczonych ziemniaczków" i podawać do drugiego dania lub zalać żurkiem - pychotka :) Można nim również okraszać kopytka, pierogi, gotowane warzywa, kaszę, ryż, zupy...

Ale oczywiście najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i z dodatkiem kiszonego ogórka... mmm chyba nie ma osoby, która by się na taką pajdę nie skusiła ;)

Dobrze wysmażony smalczyk może stać w lodówce nawet do 1 miesiąca, ale ten z dodatkami jest wyborny, i znika w okamgnieniu ;)

Przy wytapianiu smalczyku bardzo ważna jest cierpliwość, gdyż on nie lubi pośpiechu...

Reasumując, takie pyszne smarowidełko warto od czasu do czasu sobie w domu przygotować.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 ½ kg słoniny wieprzowej (najlepiej swojskiej)
20 dag cebuli (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Słoninę wieprzową pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła (skwarki mają pozostać jasne).

Cebulę obrać z ł...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu
a także 32 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7796 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się