Chrupiące, żółciutkie i bardzo smaczne faworki - łatwe i proste do wykonania, wychodzi ich dużo, ale znikają bardzo szybko ;) Smacznego! :)
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
... Przygotowanie
Gotowe za 3 godziny i 4 minuty (w tym 1 godzina pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 4 minuty |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Do mąki pszennej dodać żółtka, całe jajka, miękkie masło, cukier i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, czynność tę powtarzać wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki pow...
Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Bzdura. pol kilo maki, 8 zoltek 2 lyzki dobrej gestej smietany, wyrobic dodac spirytusu i wyrobic. Nastepnie walkiem wybijac do utworzenia pecherzykow. Odlozyc na 1 godz. w foli do lodowki i smarzyc. Na zimne posypac cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym.
Witam. Coś mi się zdaje, że ktoś do faworków zapomniał wspomnieć o spirytusie, który jest wprost niezbędny, by robiły się bąbelki na cieście? W spisie składników nie ma o nim wzmianki. W każdym przepisie o chruście jest używany spirytus lub w zastępstwie ocet. Całe jajka też bym pominął, bo faworki będą twarde, a mają być kruche. Zamiast dwóch jajek dam 2 żółtka, czyli razem 10 żółtek. No i jeszcze ten cukier, chyba puder bo kryształki nie rozpuszczą się w cieście tak dokładnie. I na końcu może być frytkownica z olejem, choć na smalcu podobno są lepsze, ale smalec szybko się pali i faworki wychodzą ciemnobrązowe. :)
ja robilam wedle podanej recepty ale z ta iloscia maki ciasto bylo bardzo twarde i nie dalo sie nawet wyrobic na jednolita mase po podaniu wiecej masla ciasto mialo konsystecje do rozwlkowania i faworki sie udaly.