Zgodnie ze staropolskim obyczajem Karnawał to czas smażenia pączków i faworków :)
Ja na dobry początek wybrałam faworki!
Polecam je, bo są naprawdę wyjątkowe :) Wiem, wiem ilość żółtek może Was zszokowała ;) ale warto, je w takiej ilości dodać, bo one nadadzą faworkom wyjątkową kruchość, delikatność i super smak. Faworki z tego przepisu są po prostu wyjątkowe :)
Nie są tłuste, ale najlepiej po usmażeniu zawsze wykładać je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Ja smażyłam je na smalcu.
Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ale są tak smaczne, że znikają z prędkością światła ;)
Zachęcam do ich przygotowania w najbliższy weekend, oczywiście w Tłusty Czwartek - obok pączków śmiało mogą gościć wtedy na stole, i polecam je także na karnawałowe przyjęcia, bale i te duże i te małe ;)
Udanych faworków i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 3 minuty |
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli, miękkie masło, śmietanę i spirytus. Razem wymieszać nożem.
Żółtka przełożyć do miski. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i razem ubijać mikserem, aż masa się podniesie i zrobi puszy...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 40 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Na smalcu - powodzenia :)
Są super przepisy Delikatne i smaczne