Chrupiące, żółciutkie i bardzo smaczne faworki - łatwe i proste do wykonania, wychodzi ich dużo, ale znikają bardzo szybko ;) Smacznego! :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
...

Przygotowanie

Gotowe za 3 godziny i 4 minuty (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:4 minuty
Oczekiwanie:2 godziny
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki pszennej dodać żółtka, całe jajka, miękkie masło, cukier i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, czynność tę powtarzać wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki pow...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu
a także 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (10)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-02-07
Ala

Bzdura. pol kilo maki, 8 zoltek 2 lyzki dobrej gestej smietany, wyrobic dodac spirytusu i wyrobic. Nastepnie walkiem wybijac do utworzenia pecherzykow. Odlozyc na 1 godz. w foli do lodowki i smarzyc. Na zimne posypac cukrem pudrem z mieszanym z cukrem waniliowym.

2016-02-04
Marek

Witam. Coś mi się zdaje, że ktoś do faworków zapomniał wspomnieć o spirytusie, który jest wprost niezbędny, by robiły się bąbelki na cieście? W spisie składników nie ma o nim wzmianki. W każdym przepisie o chruście jest używany spirytus lub w zastępstwie ocet. Całe jajka też bym pominął, bo faworki będą twarde, a mają być kruche. Zamiast dwóch jajek dam 2 żółtka, czyli razem 10 żółtek. No i jeszcze ten cukier, chyba puder bo kryształki nie rozpuszczą się w cieście tak dokładnie. I na końcu może być frytkownica z olejem, choć na smalcu podobno są lepsze, ale smalec szybko się pali i faworki wychodzą ciemnobrązowe. :)

2009-03-30
Kasia

ja robilam wedle podanej recepty ale z ta iloscia maki ciasto bylo bardzo twarde i nie dalo sie nawet wyrobic na jednolita mase po podaniu wiecej masla ciasto mialo konsystecje do rozwlkowania i faworki sie udaly.

Pozostało: 7