Czy faworki można upiec w piekarniku?? Pewnie, że taaak :)
Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu. Także osoby będące na diecie mogą śmiało skusić się na takie lekkie faworki - a jeszcze mniej kalorii będą miały bez cukru pudru ;)
Mają one też trochę inny smak - lekko zbliżony do kruchych ciastek, ale są pyszne i znikają błyskawicznie. Dlatego można je zrobić nie tylko w okresie Karnawału, ale jeśli tylko przyjdzie nam ochota na coś innego do kawusi ;)
Składniki

Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Wlać roztopione i ostudzone masło, dodać żółtka, śmietanę, wódkę, kilka kropli aromatu cytrynowego i szczyptę soli.
Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, zło...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
To super, że się udały i że smakowały :)
Smaczne udały się, są delikatne, bardzo dobre ciasto.:)