Czy faworki można upiec w piekarniku?? Pewnie, że taaak :)

Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu. Także osoby będące na diecie mogą śmiało skusić się na takie lekkie faworki - a jeszcze mniej kalorii będą miały bez cukru pudru ;)

Mają one też trochę inny smak - lekko zbliżony do kruchych ciastek, ale są pyszne i znikają błyskawicznie. Dlatego można je zrobić nie tylko w okresie Karnawału, ale jeśli tylko przyjdzie nam ochota na coś innego do kawusi ;)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
5 dag masła
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Wlać roztopione i ostudzone masło, dodać żółtka, śmietanę, wódkę, kilka kropli aromatu cytrynowego i szczyptę soli.

Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, zło...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Pozostała część tego przepisu
oraz wszystkie 7666 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Promocja obowiązuje do 31 grudnia 2018 roku włącznie.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-03-13
Dorota
Autor przepisu

To super, że się udały i że smakowały :)

2017-03-07
Iwa

Smaczne udały się, są delikatne, bardzo dobre ciasto.:)