Uwielbiam kalafiora!! :) A takiego pieczonego jadałam pierwszy raz właśnie i bardzo, ale to bardzo mi zasmakował, dlatego dzielę się przepisem z Wami :)
Przepis na takiego kalafiora jest prosty, a samo wykonanie wręcz błyskawiczne. Później tylko do piekarnika i czekamy, aż się upiecze i pięknie dla nas zarumieni ;)
Potem takiego kalafiora, kroimy i serwujemy do drugiego dania, jako ciepły i dietetyczny dodatek obiadowy. A jeżeli nam zostanie, to możemy kroić go w plasterki i np. kłaść na kanapki - to będzie taki może trochę jak na kanapki nietypowy dodatek warzywny ;)
Zachęcam do spróbowania takiej wersji kalafiora, na pewno zasmakuje i Wam!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 5 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Kalafiora obrać ze spodnich liści, opłukać i osuszyć. Przełożyć na folię aluminiową, skropić olejem, posypać szczyptą soli i czarnego pieprzu. Zawinąć w folię, włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie do nagrzanego piekarnika (można go...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 154 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |