Piękne, apetyczne, pachnące, z lekko chrupiącą skórką ziemniaczki do karpia, kapusty z grzybami... mmm pycha!
Przedstawiam Wam łatwy i błyskawiczny przepis na wigilijne ziemniaki. To prosta potrawa, a jedna z najlepszych - przynajmniej tak twierdzą nasi milusińscy, którzy zazwyczaj marudzą przy karpiu, kompocie z suszu... a ziemniaczki właśnie chwalą i proszą o dokładkę! ;)
Są one inne niż te gotowane w wodzie, proces pieczenia wpływa na ich smak bardzo korzystnie.
A ziemniaki to jedna z dwunastu potraw wigilijnych - można powiedzieć, że taka podstawowa i najprostsza do wykonania ;)
Zachęcam zatem do ich wypróbowania - życząc smacznego i Wesołych Świąt :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Średniej wielkości ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gdy się zagotują gotować 5 minut. Następnie odcedzić i lekko ostudzić.
Do...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 261 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |