Pieczeń przygotowana z boczku może stanowić kuszącą alternatywę dla sklepowych wędlin. Taka odmiana dobrze nam zrobi. Tym bardziej, że jej wykonanie nie jest trudne.
Aby od początku do końca pieczeń wykonać własnoręcznie warto zakupić boczek w kawałku i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia. Jeżeli nie mamy takiego urządzenia w domu, w niektórych sklepach można zmielić zakupione mięso. Ostatecznie do wykonania przepisu na pieczeń można użyć gotowego boczku mielonego.
Teraz następuje przygotowanie masy mięsnej na pieczeń, czyli dodanie czosnku, Vegety i pokrojonej pietruszki oraz dolanie mleka. Mleko spowoduje większą wilgotność masy i ładne jej związanie w czasie pieczenia. Ważnym etapem jest doprawienie masy solą i pieprzem. W tym celu w czasie mieszania mięsa warto go co jakiś czas próbować, i w razie potrzeby dodawać niewielkie ilości przypraw, aż uzyska się wymagany smak. Pieprz można zastąpić czarnuszką, która nie zakwasza wyrobu.
O wynik możemy być spokojni, bo otrzymamy smaczną pieczeń, którą można podawać na gorąco do obiadu lub na zimno w postaci kanapki bądź jako zimną płytę.
Czasowa odmiana codziennego menu spowoduje, że po pewnym czasie znów z przyjemnością wrócimy do tradycyjnych wędlin.
Smacznego!
Składniki

Przygotowanie
Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą m...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Proszę się nie bać, nie rozpadnie się. Masa jest z dodatkiem mleka i to wszystko ładnie się ze sobą zapiecze, kroimy oczywiście po ostudzeniu. Powodzenia :)
poprostu pyszna!!!
Cieszę się, że smakowała :)