Pieczeń przygotowana z boczku może stanowić kuszącą alternatywę dla sklepowych wędlin. Taka odmiana dobrze nam zrobi. Tym bardziej, że jej wykonanie nie jest trudne.

Aby od początku do końca pieczeń wykonać własnoręcznie warto zakupić boczek w kawałku i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia. Jeżeli nie mamy takiego urządzenia w domu, w niektórych sklepach można zmielić zakupione mięso. Ostatecznie do wykonania przepisu na pieczeń można użyć gotowego boczku mielonego.

Teraz następuje przygotowanie masy mięsnej na pieczeń, czyli dodanie czosnku, Vegety i pokrojonej pietruszki oraz dolanie mleka. Mleko spowoduje większą wilgotność masy i ładne jej związanie w czasie pieczenia. Ważnym etapem jest doprawienie masy solą i pieprzem. W tym celu w czasie mieszania mięsa warto go co jakiś czas próbować, i w razie potrzeby dodawać niewielkie ilości przypraw, aż uzyska się wymagany smak. Pieprz można zastąpić czarnuszką, która nie zakwasza wyrobu.

O wynik możemy być spokojni, bo otrzymamy smaczną pieczeń, którą można podawać na gorąco do obiadu lub na zimno w postaci kanapki bądź jako zimną płytę.

Czasowa odmiana codziennego menu spowoduje, że po pewnym czasie znów z przyjemnością wrócimy do tradycyjnych wędlin.

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
2 kg świeżego boczku (chudego)
3 ząbki czosnku
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Tanie.

Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą m...

Zostało jeszcze 71% treści przepisu
a także 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (8)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2011-09-20
Dorota
Autor przepisu

Proszę się nie bać, nie rozpadnie się. Masa jest z dodatkiem mleka i to wszystko ładnie się ze sobą zapiecze, kroimy oczywiście po ostudzeniu. Powodzenia :)

2011-02-18
aisek

poprostu pyszna!!!

2011-01-31
Dorota

Cieszę się, że smakowała :)

Pozostało: 5