Do wykonania pieczeni rzymskiej, czyli popularnego klopsa najczęściej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, ale najlepszy wychodzi z połączenia obu tych mięs. Jest on często podawany w czasie Świąt Wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia.

Tutaj prezentujemy przepis na pieczeń rzymską przygotowaną ze świeżego mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem jajek, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Ten przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej.

Wykonanie klopsa jest bardzo proste i w zasadzie podobnie wykonuje się kotlety mielone. Po połączeniu wszystkich składników i umieszczeniu ich w foremce, piecze się go w piekarniku. Taką pieczeń rzymską można zawsze wzbogacić ugotowanymi na twardo jajkami, usmażonymi pieczarkami, kawałkami papryki (czerwonej, żółtej, zielonej) lub ogórków (kiszonego, konserwowego).

Pieczeń rzymska nadaje się do spożycia zarówno na gorąco np. jako drugie danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką jak również na zimno, po pokrojeniu i ułożeniu na kromce chleba.

Po upieczeniu gorąca pieczeń ma bardzo intensywny zapach, ale jak ostygnie ma przyjemniejszy aromat :) To konkretny kawałek mięsa, który zadowoli każdego mięsożernego łasucha.

Smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg drobiowego mięsa mielonego
1-2 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (bez tłuszczu). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego surowe jajka, czosnek i cebulę. Następnie dodać natkę pietruszki, majeranek, tymianek, oregano, słodką...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu
a także 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-03-29
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję bardzo i gratuluje udanej pieczeni. Wesołego Alleluja! :)