Przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem są różne rodzaje mięsa, to jedna z najczęściej występujących potraw na naszych, polskich stołach.
Mięso może być nieprzetworzone: pieczone, smażone lub gotowane różnymi technikami kulinarnymi.
Mięso przetworzone, rozdrobnione np. mielone stanowi podstawę do przygotowania różnego rodzajów klopsów - formowanych najczęściej na kształt bochenka chleba. Odmianą klopsa są np. małe kotlety mielone. Można powiedzieć, że jest to potrawa uniwersalna, można ją podawać na ciepło, jak również na zimno.
Klops to mięso mielone, upieczone lub gotowane np. na parze i odpowiednio przyprawione, często z dodatkiem innych składników. Najczęściej stosowane przyprawy to pieprz, sól, ziele angielskie, czarnuszka i cynamon. W różnych przepisach na klops, dla uzyskania wyrazistego smaku do mięsa dodaje się czosnek. Do klopsów nadziewanych dodaje się np. jajka gotowane na twardo (bardzo popularne w Wielkanoc), cebulę lub inne kolorowe warzywa. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji mięso urabia się z bułką lub bułką tartą. To danie spotkać można stole zarówno w Święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia, jak również w codziennym, powszednim dniu.
Klops jest bardzo smaczny. Najczęściej kroi się go w plastry i podaje na półmisku jako zimna płyta. Ale równie dobrze smakuje na kanapkach z dodatkiem wyrazistego w smaku chrzanu - smacznego! :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 35 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 10 minut |
Mięso mielone przełożyć do miski. Cebule pokroić w małą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową, zrumienić bez dodatku tłuszczu i ostudzić. 5 jajek ugotować (można na miękko), ostudzić i obrać ze skorupki, a następnie opłukać i os...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 90 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Na patelni teflonowej się da, ale ewentualnie można dodać trochę oleju ;)
Oczywiście, że można. Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę, że klops się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)