Przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem są różne rodzaje mięsa, to jedna z najczęściej występujących potraw na naszych, polskich stołach.
Mięso może być nieprzetworzone: pieczone, smażone lub gotowane różnymi technikami kulinarnymi.
Mięso przetworzone, rozdrobnione np. mielone stanowi podstawę do przygotowania różnego rodzajów klopsów - formowanych najczęściej na kształt bochenka chleba. Odmianą klopsa są np. małe kotlety mielone. Można powiedzieć, że jest to potrawa uniwersalna, można ją podawać na ciepło, jak również na zimno.
Klops to mięso mielone, upieczone lub gotowane np. na parze i odpowiednio przyprawione, często z dodatkiem innych składników. Najczęściej stosowane przyprawy to pieprz, sól, ziele angielskie, czarnuszka i cynamon. W różnych przepisach na klops, dla uzyskania wyrazistego smaku do mięsa dodaje się czosnek. Do klopsów nadziewanych dodaje się np. jajka gotowane na twardo (bardzo popularne w Wielkanoc), cebulę lub inne kolorowe warzywa. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji mięso urabia się z bułką lub bułką tartą. To danie spotkać można stole zarówno w Święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia, jak również w codziennym, powszednim dniu.
Klops jest bardzo smaczny. Najczęściej kroi się go w plastry i podaje na półmisku jako zimna płyta. Ale równie dobrze smakuje na kanapkach z dodatkiem wyrazistego w smaku chrzanu - smacznego! :)
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 35 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 10 minut |
Mięso mielone przełożyć do miski. Cebule pokroić w małą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową, zrumienić bez dodatku tłuszczu i ostudzić. 5 jajek ugotować (można na miękko), ostudzić i obrać ze skorupki, a następnie opłukać i os...
Znajdź przepisy łatwo i szybko

Szukasz ciasta z truskawkami? Bez problemu wybierasz kategorię "Ciasta" i główny składnik potrawy "Truskawki" i... już. Na ekranie masz starannie wybrane ciasta z truskawkami.
Liczysz kalorie???

Sprawdź więc jakie wartości odżywcze ma każdy przepis. Masz także dostęp do kalkulatora, dzięki któremu obliczysz wartości odżywcze każdego przepisu.
ZERO reklam

W extra.smaczny.pl nie zobaczysz reklam. Dzięki temu strona działa szybko, a Ty widzisz tylko to, czego potrzebujesz.
Dodawaj własne przepisy

Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Oglądaj na czym chcesz

Nieważne czy korzystasz z komputera, tabletu czy smartfona. Strona dostosuje się do Twoich potrzeb oraz będzie czytelna i szybka na każdym urządzeniu.
Wsparcie przez czat i email

Masz pytanie dotyczące obsługi serwisu lub związane z przepisem, który właśnie czytasz? A może masz pytanie "ogólnokulinarne"? Skorzystaj z naszej pomocy.
dostęp
Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po rejestracji testowego konta.
Wystarczy że klikniesz tutaj, wypełnisz formularz rejestracji darmowego konta testowego.
zadowolenia
Po upływie testowego okresu zdecydujesz czy warto zakupić abonament w extra.smaczny.pl
Nawet wtedy jeżeli z jakichkolwiek powodów nie będziesz zadowolony z naszego serwisu zgłoś to w ciągu 14 dni od daty zakupu, a otrzymasz zwrot całej kwoty abonamentu bez żadnych pytań.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 90 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Na patelni teflonowej się da, ale ewentualnie można dodać trochę oleju ;)
Oczywiście, że można. Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę, że klops się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)