Przepisy kulinarne, w których głównym składnikiem są różne rodzaje mięsa, to jedna z najczęściej występujących potraw na naszych, polskich stołach.

Mięso może być nieprzetworzone: pieczone, smażone lub gotowane różnymi technikami kulinarnymi.

Mięso przetworzone, rozdrobnione np. mielone stanowi podstawę do przygotowania różnego rodzajów klopsów - formowanych najczęściej na kształt bochenka chleba. Odmianą klopsa są np. małe kotlety mielone. Można powiedzieć, że jest to potrawa uniwersalna, można ją podawać na ciepło, jak również na zimno.

Klops to mięso mielone, upieczone lub gotowane np. na parze i odpowiednio przyprawione, często z dodatkiem innych składników. Najczęściej stosowane przyprawy to pieprz, sól, ziele angielskie, czarnuszka i cynamon. W różnych przepisach na klops, dla uzyskania wyrazistego smaku do mięsa dodaje się czosnek. Do klopsów nadziewanych dodaje się np. jajka gotowane na twardo (bardzo popularne w Wielkanoc), cebulę lub inne kolorowe warzywa. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji mięso urabia się z bułką lub bułką tartą. To danie spotkać można stole zarówno w Święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia, jak również w codziennym, powszednim dniu.

Klops jest bardzo smaczny. Najczęściej kroi się go w plastry i podaje na półmisku jako zimna płyta. Ale równie dobrze smakuje na kanapkach z dodatkiem wyrazistego w smaku chrzanu - smacznego! :)

Składniki

Na 15 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 15
80 dag mielonego mięsa drobiowego
20 dag cebuli (2 sztuki)
6 jajek
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 45 minut (w tym 35 minut pracy).
Praca:35 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 10 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Mięso mielone przełożyć do miski. Cebule pokroić w małą kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową, zrumienić bez dodatku tłuszczu i ostudzić. 5 jajek ugotować (można na miękko), ostudzić i obrać ze skorupki, a następnie opłukać i os...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 90  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-12-29
Dorota
Autor przepisu

Na patelni teflonowej się da, ale ewentualnie można dodać trochę oleju ;)

2011-09-24
Dorota
Autor przepisu

Oczywiście, że można. Pozdrawiam :)

2011-04-27
Dorota
Autor przepisu

Bardzo się cieszę, że klops się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)

Pozostało: 2