Papryka z pełnym brzuszkiem ;) To smaczne, pożywne i sycące papryki bogate w kaszę jaglaną, mieloną łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek i przyprawy.

Jeśli znudziły Wam się już mielone kotlety, to właśnie mielone mięso możecie wrzucić do farszu i przygotować takie smakowite paprykowe kąski :)

Taka papryka jest prosta i łatwa do przygotowania, a także szybko się zapieka, więc na dobry obiad wcale długo nie trzeba będzie czekać!

Jest to dosyć ciekawa propozycja na smaczne wykorzystanie kaszy jaglanej, która ostatnio zostaje w cieniu, mało kto z niej coś robi..., a szkoda, bo jest ona bardzo zdrowa!

Kasza jaglana jako jedna z nielicznych kasz ma działanie zasadotwórcze, i dzięki temu odgrywają dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (dlatego skutecznie walczy ze zgagą).

Dodatkowo przypisuje się jej właściwości antywirusowe, i jest dobrym domowym lekarstwem na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ma działanie rozgrzewające i z tego powodu zalecana jest osobom, którym w zimie jest ciągle zimno. Ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie (a to ze względu na krzemionkę, którą zawiera). Wspomaga pamięć i koncentrację (gdyż ma dużą zawartość witaminy E i lecytyny), czyli śmiało można się nią objadać przed egzaminami ;)

Do tego jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest zalecana osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.

Zachęcam zatem do jej przygotowania w postaci faszerowanych papryk... mmm jak pięknie pachnie w domu, jak one się zapiekają?! Sprawdźcie to koniecznie!

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
75 dag żółtej papryki (7 sztuk małych papryk)
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
50 dag łopatki wieprzowej (mielonej)
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
...

Przygotowanie

Z żółtej papryki odciąć górę (ale nie wyrzucać), środek oczyścić z pestek, całość opłukać i osuszyć.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, przełożyć mieloną łopatkę wieprzową, dodać szczyptę ostrej i...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 23 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7803 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się