Papryka z pełnym brzuszkiem ;) To smaczne, pożywne i sycące papryki bogate w kaszę jaglaną, mieloną łopatkę wieprzową, cebulę, czosnek i przyprawy.

Jeśli znudziły Wam się już mielone kotlety, to właśnie mielone mięso możecie wrzucić do farszu i przygotować takie smakowite paprykowe kąski :)

Taka papryka jest prosta i łatwa do przygotowania, a także szybko się zapieka, więc na dobry obiad wcale długo nie trzeba będzie czekać!

Jest to dosyć ciekawa propozycja na smaczne wykorzystanie kaszy jaglanej, która ostatnio zostaje w cieniu, mało kto z niej coś robi..., a szkoda, bo jest ona bardzo zdrowa!

Kasza jaglana jako jedna z nielicznych kasz ma działanie zasadotwórcze, i dzięki temu odgrywają dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (dlatego skutecznie walczy ze zgagą).

Dodatkowo przypisuje się jej właściwości antywirusowe, i jest dobrym domowym lekarstwem na katar, gdyż zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Ma działanie rozgrzewające i z tego powodu zalecana jest osobom, którym w zimie jest ciągle zimno. Ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie (a to ze względu na krzemionkę, którą zawiera). Wspomaga pamięć i koncentrację (gdyż ma dużą zawartość witaminy E i lecytyny), czyli śmiało można się nią objadać przed egzaminami ;)

Do tego jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest zalecana osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.

Zachęcam zatem do jej przygotowania w postaci faszerowanych papryk... mmm jak pięknie pachnie w domu, jak one się zapiekają?! Sprawdźcie to koniecznie!

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
75 dag żółtej papryki (7 sztuk małych papryk)
10 dag cebuli
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
50 dag łopatki wieprzowej (mielonej)
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
...

Przygotowanie

Z żółtej papryki odciąć górę (ale nie wyrzucać), środek oczyścić z pestek, całość opłukać i osuszyć.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, przełożyć mieloną łopatkę wieprzową, dodać szczyptę ostrej i...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 23 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!