Przedstawiamy Wam orzechowy pomysł na letnie przetwory z... procentami ;) A kto ich spróbuje, ten nie pożałuje :)

Popularna orzechówka to nalewka wykonana na bazie zielonych orzechów włoskich macerowanych, czyli moczonych w alkoholu. Jest to napój alkoholowy, o właściwościach leczniczych. Stosowany jest w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych lub trawiennych. Warto także wypić niewielki kieliszek orzechowej nalewki po obfitym i ciężkostrawnym posiłku.

Przepis na tę nalewkę jest prosty do wykonania, wymaga jedynie cierpliwości... kilka miesięcy, a nawet kilka lat ;)

Nalewkę przygotowuje się latem. Zielone orzechy włoskie najlepiej jest zrywać na przełomie czerwca - lipca. Kiedy są jeszcze miękkie, ich miąższ nie stwardniał, wtedy bowiem da się je łatwo przekroić. W tym celu na rękach należy mieć jednorazowe rękawiczki, bo młode orzechy bardzo brudzą ręce i potem jest ciężko je domyć...

Śpieszmy się, bo następna taka okazja zdarzy się nam dopiero za rok ;)

Na początku nalewka ma zielony kolor, który stopniowo przechodzi w głęboki brąz. Domowa orzechówka ma zapach i smak wyraźnie orzechowy, z rozgrzewającą nutką aromatycznych przypraw. Jest świetna na mroźne Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra. Super rozgrzewa. Ale taka naleweczka może być też wspaniałym i praktycznym pomysłem na prezent pod choinkę :) I jak się potem okaże, butelka tego orzechowego trunku będzie najlepszym i najsmaczniejszym podarunkiem ;)

Idealna jest też na jesienne, zimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, ponuro i wietrznie... brrr

Nalewka orzechowa jest bardzo wyrazista w smaku i zapachu. Jest po prostu wyjątkowa. Można ją używać także do aromatyzowania dań, jej zapach jest naprawdę intensywny i świetnie utrzymuje się w potrawach, nadając im niebywałego smaku i charakteru.

Ta orzechówka przełamana aromatycznymi przyprawami "zamienia się" w trunek typowo deserowy, którym możemy uraczyć naszych gości :)

W swojej domowej apteczce warto mieć taki zapas nalewki orzechowej. Oczywiście jest to lekarstwo do stosowania tylko dla dorosłych, i to w niewielkich ilościach.

Na zdrowie!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
30 dag zielonych orzechów włoskich
1/2 litra spirytusu 96%
300 ml wody
...

Przygotowanie

Całe zielone orzechy włoskie opłukać i pokroić (orzechy zrywać najlepiej pod koniec czerwca lub na początku lipca). Przełożyć do czystego i suchego słoika (900 ml). Dodać spirytus i wymieszać. Słoik szczelnie zakręcić i ost...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu
a także 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7796 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się