Karczek wieprzowy to chyba najczęściej grillowane mięso. Rzeczywiście ta część wieprzowego mięsa, szczególnie nadaje się go przygotowania w ten sposób. Raczej chude mięso, z lekkimi przerostami doskonale udaje się na grillu. Tłuszcz wytopi się i pozostanie smaczne, przypieczone mięso, pachnące ziołami, które były użyte do przygotowania marynaty.
Dodatkowym składnikiem marynaty, raczej niezbyt popularnym jest … maślanka, która doda karkówce specyficznego smaku i aromatu, a ponadto spowoduje kruchość mięsa.
Zachęcamy do przygotowania karczku na grillu wg tego przepisu. Naprawdę warto!
Smacznego :)
Składniki

Przygotowanie
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do maślanki dodać zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz ziołowy i sól. Raze...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Dziękuję pięknie :)