Karczek wieprzowy to chyba najczęściej grillowane mięso. Rzeczywiście ta część wieprzowego mięsa, szczególnie nadaje się go przygotowania w ten sposób. Raczej chude mięso, z lekkimi przerostami doskonale udaje się na grillu. Tłuszcz wytopi się i pozostanie smaczne, przypieczone mięso, pachnące ziołami, które były użyte do przygotowania marynaty.
Dodatkowym składnikiem marynaty, raczej niezbyt popularnym jest … maślanka, która doda karkówce specyficznego smaku i aromatu, a ponadto spowoduje kruchość mięsa.
Zachęcamy do przygotowania karczku na grillu wg tego przepisu. Naprawdę warto!
Smacznego :)
Składniki
kcal w 100 g. SzczegółyPrzygotowanie
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do maślanki dodać zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz ziołowy i sól. Raze...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
| W 100 gramach | ||
|---|---|---|
| Energia: | kcal |
% GDA* |
| Białka: | g |
% GDA* |
| Węglowodany: | g |
% GDA* |
| Tłuszcze: | g |
% GDA* |
| Cholesterol: | mg |
% ** |
Dziękuję pięknie :)