Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, śmietanę i szczyptę ziół prowansalskich. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Razem wymieszać i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka osączyć z zalewy.
W przezroczystej misce układać składniki w następującej kolejności: ogórki konserwowe, połowę jajek, połowę tuńczyka, połowę cebuli, połowę sosu, zielony groszek (trochę odłożyć do dekoracji), a następnie pozostałego tuńczyka, pozostałą cebulę, pozostały sos i pozostałe jajka. Wierzch sałatki udekorować odłożonym zielonym groszkiem.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | 137 kcal | 6,9 % GDA* |
Białka: | 7,2 g | 14,5 % GDA* |
Węglowodany: | 8,2 g | 8,2 % GDA* |
Tłuszcze: | 8,3 g | 11,9 % GDA* |
Cholesterol: | 113 mg | 37,7 % ** |
To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
zrobiłam na święta..wszystkim bardzo smakowała..zrobię ją tym razem na sylwestra.polecam