Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
6 jajek
20 dag ogórków konserwowych
10 dag cebuli
1 puszka zielonego groszku
10 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka w kawałkach
Sos:
3 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
6 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Przygotowanie

Gotowe za 45 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Oczekiwanie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, śmietanę i szczyptę ziół prowansalskich. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Razem wymieszać i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka osączyć z zalewy.

W przezroczystej misce układać składniki w następującej kolejności: ogórki konserwowe, połowę jajek, połowę tuńczyka, połowę cebuli, połowę sosu, zielony groszek (trochę odłożyć do dekoracji), a następnie pozostałego tuńczyka, pozostałą cebulę, pozostały sos i pozostałe jajka. Wierzch sałatki udekorować odłożonym zielonym groszkiem.

Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach
Energia: 137  kcal 6,9 % GDA*
Białka: 7,2  g 14,5 % GDA*
Węglowodany: 8,2  g 8,2 % GDA*
Tłuszcze: 8,3  g 11,9 % GDA*
Cholesterol: 113  mg 37,7 % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2015-01-28
Ella
Autor przepisu

To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)

2014-12-30
avon76

zrobiłam na święta..wszystkim bardzo smakowała..zrobię ją tym razem na sylwestra.polecam