Uszka z grzybami, podawane razem z barszczem z czerwonych buraków, to tradycyjna potrawa kuchni polskiej podawana w czasie uroczystej Wieczerzy Wigilijnej w wielu naszych domach.
Smaczny i niepowtarzalny barszcz z uszkami wigilijnymi z grzybami można przyrządzać na wiele sposobów, lecz ich smak za każdym razem pozostaje z nami, niektórzy nie mogą doczekać się następnych Świąt Bożego Narodzenia.
Przygotowanie uszek wigilijnych nie trzeba zostawiać na ostatnią chwilę przed Wigilią. Można je wykonać kilka dni wcześniej i zamrozić w zamrażarce. W ten sposób zabezpieczone uszka nic nie tracą ze swoich właściwości smakowych.
Przed podaniem uszek na wigilijny stół, wystarczy rzucić zamrożone uszka do wrzącej wody i gotować przez 3 – 5 minut.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Grzyby wypłukać, zalać wodą i odstawić na 1 godzinę, a następnie gotować ok. 40 minut. Odsączyć z wody.
Cebulę obrać, po czym pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Odsączone grzyby i usmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać jaj...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 72 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |