Przepis na przygotowanie dżemu z dyni to propozycja dla tych którzy dysponują dużymi ilościami tego warzywa, ogrodników i działkowców i nie mają pomysłu na jej wykorzystanie.

Jego przygotowanie jest łatwe, chociaż wymaga trochę pracy, ale zapewniam że warto.

Własnoręcznie przygotowany dżem jest bardzo smaczny, idealnie nadaje się do ciast, a nawet do smarowania pieczywa. Jego słodki smak przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.

Aby przyspieszyć nieco pracę, do potarcia dyni i jabłek można użyć np. elektryczną maszynkę do mięsa z przystawką do warzyw.

Składniki

2 kg obranej dyni
2 kg kwaśnych jabłek (np. antonówek)
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 30 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Łatwe wykonanie.

Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jabłka również obrać i usunąć gniazda nasienne oraz zetrzeć na takiej samej tarce.

Dynię i jabłka rozgotować w oddzielnych naczyniach.

Rozgotowa...

Zostało jeszcze 72% treści przepisu oraz 6 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7840 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych dla tego przepisu są w tej chwili niedostępne. Sprawdź ponownie za jakiś czas.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!