Dynia to częsty składnik występujący w przepisach na przetwory z warzyw lub owoców, przygotowywane w naszych kuchniach w okresie jesiennym.
Na bazie dyni, dodając różne składniki, owoce lub inne warzywa można otrzymać bardzo smaczne i wyraziste dżemy.
Kwaśna cytryna w połączeniu z obojętną smakowo dynią, uzupełniona imbirem daje bardzo charakterystyczny smak i zapach otrzymanego dżemu, który jest kwaśno – ostry, złagodzony jednak przez słodycz cukru.
Ten dżem to doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów.
Zachęcam do wypróbowania tego łatwego przepisu na wyjątkowy dżem.
Satysfakcja gwarantowana.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cytryny wyfiletować tzn. wyciąć białe błonki, tak by pozostał tylko sam miąższ.
Imbir obrać ze skórki i zetrze...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |